téli fülőke termesztése, kertészet, kiskert, hobbikert, állatvilág, társállatok
Téved, aki azt hiszi, hogy télen nem kell a kertben dolgozni. Akkor is lehet munkát találni, ha hó és jég borít mindent.

Még mindig nem késő összekötözni azokat a növényeket, amelyek a lehulló hó súlya alatt összenyomódhatnak, szétnyílhatnak és letörhetnek. Ha van kerti tavunk és befagyott, vágjunk rajta léket, hogy a benne telelő halak, élőlények kellő levegőhöz jussanak. A tó körüli díszfüvek, nádak, bambuszok tövét is megvédhetjük, ha beburkoljuk szalmával, gyékénnyel vagy bármilyen olyan anyaggal, mely védelmet nyújt a megfagyás ellen.

Apró feladatnak tűnik, de a kertben zárként használt lakatot érdemes becsomagolni, hogy ne jusson bele a víz, és ezáltal ne fagyjon meg. Ónos eső után vagy ha jeges a lépcső, a járda, akkor fel kell szórni valamilyen anyaggal, hogy el ne csússzunk. Sokan ilyenkor a közönséges konyhasót használják, amivel sokat ártanak a környezetüknek, és a jegesedési gondot is csak ideiglenesen oldják meg. A sózással kertünk életét is veszélybe sodorhatjuk, ugyanis a só a talajban egyfajta szikesedési folyamatot indít el. Mindezeket figyelembe véve a tökéletes megoldást a hólapátolás jelenti, majd utána jegesedés esetén szórjuk fel az utat homokkal, faforgáccsal, fahamuval vagy apró szemcséjű murvával. Ezek az anyagok elsősorban jó a vízmegkötő képességük, érdes felületük miatt csúszásgátlók és kímélik a környezetet.

Az ereszekről lelógó jégcsapok a nagy mennyiségű havazás és a tartós hideg miatt egyre nagyobbra híznak, amelyek leesve súlyos sérüléseket okozhatnak. A jégcsapok eltávolítása az épületek tulajdonosainak, valamint kezelőinek a kötelessége. Azonban ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen legtöbbször olyan magasságban vannak, hogy azt csak a tűzoltók bevonásával lehet megoldani, mert ők rendelkeznek megfelelő hosszúságú létrákkal. Ez olyan pluszkiadást jelent, melyet elkerülhetünk az ősz végi gondos téli felkészüléssel, hiszen az ereszcsatornák kitisztítása, karbantartása után nem kell félni a jégcsapképződéstől. Ha ez elmard, és jön az olvadás, annyit azért tegyünk meg, hogy a veszélyes területet a járdán vagy egyéb helyen kerítsük el, és hívjuk fel az arra közlekedők figyelmét.

A régi házak ablakain még képződik jégvirág, ha a pára lecsapódik a hideg felületen. Az ablak befagyását megelőzhetjük, ha glicerint oldunk fel, és a folyadékkal az ablak felületét mindkét oldalán enyhén átkenjük, majd száradás után tiszta ronggyal fényesre töröljük. A vetemedett ablakainkat még a hidegek beköszönte előtt érdemes utólagos szigeteléssel ellátni, de ha eddig nem került rá sor, még most sem késő azt megtenni. Majd számoljuk ki, hogy a nyílászáróink cseréjével mennyi energiát takaríthatnánk meg. Fontos a tüzelőberendezések karbantartása is, hogy megelőzzük a szén-monoxid-mérgezést, mely sajnos a téli időszak legveszélyesebb és legalattomosabb csendes gyilkosa. Leginkább akkor keletkezik, amikor nem gondoskodnak a fűtőberendezések megfelelő üzemállapotáról, a helyiség kellő szellőztetéséről. Legegyszerűbben úgy védekezhetünk ellene, ha egy szén-monoxid-jelző berendezést helyezünk el otthonunkban, a fűtőberendezéseinket pedig folyamatosan karbantartjuk, ellenőrizzük.