Valló László otthon hobby kert, halak, biokert, bor, gyümölcspálinka
Gyümölcsből cefrét készíteni ugyanazt a kémiai folyamatot jelenti, mint a féltve gondozott és szüretelt, nemes szőlőből bort erjeszteni – figyelmeztetnek a szakemberek. Következésképpen a gyümölcscefrét is hasonló gonddal kell elkészíteni, ha igazán jó pálinkát akarunk nyerni belőle. Mert soha nem a főzés a ludas abban, ha rossz ízű a pálinka, hanem a cefre minősége.

 A jó cefre kiindulása az egészséges, érett gyümölcs. (Minél érettebb, annál több benne a cukor.) Fontos tudni, hogy az éretlen alma, körte és birs erjedése során metilalkohol és más olyan anyagok keletkeznek, amelyek mérgezőek, és jó részük még a pálinkába is átkerül. (Minél éretlenebbek ezek, annál nagyobb az esély a mérgezésre.) Lerontja a cefre minőségét az is, ha föld vagy levél kerül bele, a penészes (moníliával fertőzött) gyümölcsökről már nem is beszélve, amelyek kellemetlen, sőt undorító íze-bűze szintén átmegy a párlatba.

A nagyobb terméseket, mint az alma, körte és a birs, célszerű erjesztés előtt fölszeletelni (de még jobb ledarálni), hogy gyorsabban és jobban föltáródjanak. A szilvát, a barackokat és a meggyet ki kell magozni, ugyanis a magból nem kívánatos anyagok oldódhatnak ki. (Az összetört meggy és kajszibarack magja – nagyobb mennyiségben – még ciános mérgezést is kiválthat.)


A cefre tárolására szolgáló edény legyen könnyen tisztítható és légmentesen zárható. (A műanyag tartályok, hordók megfelelőek, fém tárolóedényt használni tilos.) Egy-egy edénybe az űrtartalma legföljebb 80 százalékáig kerüljön gyümölcs (hogy az erjedés során létrejövő térfogat-növekedés miatt ne buggyanjon ki a cefre). Ahogy a musthoz fajélesztőt tesz a borász, úgy nagyon érdemes a cefre alapanyaghoz is fajélesztőt tenni, nem pedig a körülmények szeszélyeire bízni az erjedés lefolyását.
(Borászati fajélesztő híján a sütőélesztő is megteszi.)

A cefre erjedésének ideális hőmérséklete 15-28 fok, igyekezzünk ezt biztosítani, mert akár az elhúzódó, vontatott erjedés, akár a túlságosan gyors lefolyás kedvezőtlen hatású lehet. Ha a cefre tökéletesen kierjedt, zárjuk le légmentesen az edényt. De előtte érdemes a cefre felszínén kávéskanálnyi borként elkeverni, hogy távol tartsuk a penészgombákat és az ecetbaktériumokat. A tárolás során föllépő, nemkívánatos változásoknak úgy vehetjük leginkább elejét, ha mihamarabb kifőzzük (kifőzetjük) a cefrét.