Wenszky Ágnes növényvilág, gyógynövények
Kellemes nyári időtöltés közben is lehet tanulni. Ismerjük meg és gyűjtsünk gyógynövényeket túrázás közben!

Július, nyár, ragyogó nap! Itt a kirándulások ideje.
Változtassunk eddigi szokásainkon! Ne csak rójuk a kilométereket, s menjünk a kijelölt a turistaúton, hanem ismerkedjünk a növényekkel is! Tanítsuk meg a gyerekeket is a növények nevére, magyarázzuk el nekik, miről lehet leginkább felismerni őket, mire kell vigyázniuk, hogy semmi bajuk ne legyen. Játszhatnak a növények terméseivel, leveleivel, virágaival.
Addig a felnőttek, nagyobb gyerekek gyűjtsenek gyógynövényeket!
Domboldalon, erdők nagyobb tisztásain most júliustól virágzik a szöszös ökörfarkkóró. Gyakran másfél méterre vagy még nagyobbra megnövő virágszára a sok világító sárga virágaival olyan, mint egy hatalmas, sokágú gyertyatartó. Tömegesen emelkednek ki a szürke fedőszőrű levélrózsáiból.
Főleg a délelőtti órákban gyűjtsük virágait, amit aztán otthon, árnyékban szárítsunk meg, hogy papírzacskóban várja, hogy az őszi időszakban oly gyakori köhögéses időszakban teája enyhítse a megfázás kellemetlen tüneteit.
A mezei cickafark az asszonyok füve. Réteken, utak mentén, legelőkön könnyen felismerhető jellegzetes virága, többszörösen szeldelt levelei alapján. Gyűjthetjük fehér virágzatát szárával, levelével együtt. Teája külsőleg öblítésre, lemosásra nyálkahártyák gyulladása esetén, bőr- és nőgyógyászati problémákra kiváló, de kortyolgatva vízhajtó hatása hamar jelentkezik.
Készüljünk fel a kirándulás, túrázás előtt arra is, hogy csalánt szedjünk. Vigyünk kesztyűt, amivel gyorsan és biztonságosan szedhetjük meg az üde réteken, patakok mellett, jó termőföldön előforduló nagy csalánt. Felismerhetjük persze úgyis, ha megcsíp bennünket.
Sokoldalú jótékony hatása van, de most csak a leveléből készült vértisztító, salaktalanító teájára hívjuk fel figyelmet. Friss leveleiből főzelék is készíthető, de amíg előkészítjük a főzéshez, nem árt az óvatosság. Vitamin- és ásványianyag-forrás.
Régen a kiskacsáknak vágtuk össze. Nekik is használt a vitaminbomba.
Útifűfajok kísérnek bennünket kitaposott erdei, mezei utjainkon. Ezek a növények a tömörödött talajt szeretik, és valóban az úton, az út mentén találjuk meg őket. Tőleveit gyűjtsük. A gyerekek az útifű hosszú virágszárát ügyesen visszahajlítva, hurkot képezve készíthetik el a „lűvőt”, ami úgy működik, hogy a hurok szárát hirtelen meg kell rántani, és messzire repül az útifű termése.
Az útifű sebgyógyító hatása régóta ismert, régen egyszerűen a fájós, vízhólyagos lábra tették, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatása sok kidörzsölt lábat mentett meg a további szenvedéstől.
Teája nyugtatja a szájüreggyulladás fájdalmas tüneteit, de köhögés csillapítására, rekedtség enyhítésére is jó szolgálatot tesz, különösen, ha az iskolai ünnepségen szólót éneklő iskolás előzőleg fagylaltpartin vett részt.
Nem kell sokféle gyógynövényt gyűjtenünk, de a családban gyakori tünetek enyhítésére jó, ha felkészülünk, így a gyors segítség mindig ott van. Ráadásul a teázás, borogatás közben jó elmondani, hogy
– Emlékszel, amikor a Csóványoson szedtük a csalánt (Nógrádban csóvány a neve), és Peti beleesett a csalánosba?