Valló László növénytermesztés, kertészet, növényvilág, tökfélék
Spárgatöktermesztés

Tartalmaz egy kis C- és A-vitamint, jelentős mennyiségben rostot, szénhidrátot - és ezzel el is mondtunk mindent a spárgatök beltartalmáról. De a zsenge terméséből készült csoda finom kapros, tejfölös tökfőzelék elfeledteti velünk minden fogyatékosságát.
Mint a tökfélék általában a spárgatök is melegigényes és fagyérzékeny. A talajban nemigen válogat, ha elegendő tápanyagot talál, mindenütt megterem. Fontos, hogy mélyen megművel, szántott vagy ásott talajba vessük, illetve palántázzuk. Vízigénye jelentős, de mivel gyökérzete igen terjedelmes, a korai termesztésben öntözés nélkül is szépen díszlik. Viszont másodvetésként már kockázatos vízpótlás nélkül termeszteni.
Gyorsan fejlődik, így nemcsak fő kultúraként, hanem elő- és utónövényként is termesztik. Jó előveteményei a spenót, a zöldhagyma, a retek, a saláta, utána pedig általában céklát, téli retket, karalábét vagy salátát termesztenek. Köztesének legjobb a csemegekukoricát választani. Magját legkorábban április elején vethetjük, majd tíznaponta ismételve akár július közepéig is. A korai termesztéshez palántát nevelnek, amelyet április végén, május elején ültetnek ki. Tenyészterület-igénye 100x100 centiméter.
Magját (de a palántáját is) nagyon ajánlott tökfészekbe vetni, ültetni. Ehhez fészkenként mintegy 5 kiló érett szerves trágyát vagy komposztot forgassunk bele a talajba, majd a magvetés (ültetés) után 15-20 centi magas peremű fészket alakítsunk ki a vetés körül. Fagyveszély esetén a fészekperemre tett, ritkásan perforált fóliával, vagy pedig a növényekre helyezett fólia- vagy papírsüveggel védhetjük meg a palántákat. Fészkenként 4-6 magot vessünk, a kikelt növénykék közül az első kapálás után kettőt, a másodikat követően pedig már csak egyet hagyjunk.
Az első terméseket akkor szedjük, amikor még nem alakultak ki teljesen, mert ezzel új virág-és termésképzésre serkentjük a tövet. Később már szüretelhetjük a teljesen kifejlődötteket. A spárgatöknek fajtái nincsenek, a guggonülő vagy indátlan változat azért népszerűbb, mert rövidebb a tenyészideje.