Pethes József szőlészet-borászat, technológia
Május végétől egyre több időt kell szentelnünk a szőlőre. Azon kívül, hogy permetezhetünk, hozzáláthatunk a hajtásválogatáshoz.

Az első zöld munkát, a hajtásválogatást még a virágzás megkezdése előtt célszerű elvégezni, hogy a növény ne pazarolja feleslegesen a rendelkezésre álló tápanyagot. Van, aki már a duzzadó rügyek közül is eltávolítja a feleslegeseket. A hajtásválogatás egyik eszköze a tőke művelésmódjának kialakításának, fenntartásának, ugyanakkor a termést is szabályozhatjuk vele. Ez a zöld munka tulajdonképpen a metszés fontos kiegészítő mozzanata. Szakemberek szerint akkor járunk el helyesen, ha a tőkék karján - a rövid csapokon és az idősebb részeken együttesen - folyóméterenként 6-12 hajtást hagyunk meg. A többi hajtás a hosszabb metszési elemeken (hosszú csap, félszálvessző, szálvessző) fejlődhet, számuk akár 30 is lehet. A kialakított, termőegyensúlyban lévő tőkéken a hajtásválogatás el is hagyható. A törzseken, a törzsek tövén előtört fattyúhajtásokat mindig távolítsuk el, ha szükséges, évente többször is. A sok hajtást nevelő fajták (például Chasselas, Sauvignon, Tramini) tőkéinek hajtásválogatása gyakrabban indokolt, mint a kevesebb hajtást nevelő fajtáké (Kövidinka, Kékfrankos).
A termőszőlő hajtásválogatását, felesleges meddő hajtásainak eltávolítását akkor kezdjük el, amikor a fürtkezdemények már jól megkülönböztethetők. A 20-40 centiméteres hajtások csavaró mozdulattal könnyen eltávolíthatók, a hosszabb hajtásokhoz kés vagy metszőolló szükséges. Figyeljünk arra, hogy a következő évi metszésnél fontos hajtásokat akkor se vegyük le, ha azok meddők, azaz nincs rajtuk fürt. Az ugar- és biztosító csapokon 2-2 hajtás elegendő.
A tőkék legyengülésének megelőzése, valamint a termés mennyiségének és minőségének szabályozása érdekében sokszor a fürtös hajtásokat is el kell távolítani. Mivel a zöld munka után a hajtások ritkábban helyezkednek el, a lombozat „szellősebb” lesz, így azt jobban éri a permetlé, hatékonyabb lesz a növényvédelem. A ritkább lombozatú tőkéken eredményesebb lesz a virágok megtermékenyülése, a termés kötődése, a bogyók jobban növekednek, szebben színeződnek és hamarabb érnek meg, mint a sűrű lombozatú tőkéken.