Mezőgazda egészség
Ezt a zöldséget ősidők óta ismeri az emberiség. Eredetileg vörös, fekete, sárga és lila színben pompázott. A ma leginkább elterjedt narancssárga répát a hollandok kezdték el termeszteni.

 A sárgarépa nyersen, főve, párolva, sütve is fogyasztható, léböjtkúra esetén is nagy segítség, ráadásul fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre.


Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nincs benne zsír, ráadásul rengeteg A-vitamint, béta-karotint és antioxidánst tartalmaz, emiatt egészségünkre is jó a hatása.

Ez a zöldség nagy mennyiségű béta-karotin tartalma miatt remek szemerősítő, segíti az esti látást, megelőzi az időskori szemromlást, és egyéb szembetegségek ellen is hatásos.

A répa magas antioxidáns tartamának köszönhetően védőréteget von a szív köré, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől.

Fogyasztása csökkenti a tüdő-, mell, és végbélrák kialakulásának kockázatát. A zöldség falcarinol nevű antioxidáns tartalmának köszönhetően. Kutatások szerint a dohányosok esetében azonban növeli a tüdőrák gyakoriságát!

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a répa remek immunrendszer erősítő. Magas A-vitamin tartalma miatt pedig segíti a májat a szervezet megtisztításában, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását. A répa béta-karotin tartalma antioxidánsként funkcionálva lassítja az öregedési folyamatokat.
Kevésbé köztudott, a répa kiváló kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz. A répában található ásványi anyagok pedig elpusztítják a szájüreg káros baktériumait.
 
Magas karotiniod tartalma segít a vércukor szinten tartásában, alkalin komponense javítja a veseműködést. Kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomás tüneteit.
 
Bőrre gyakorolt hatások jótékony hatásai miatt a szépségiparban is felfedezték a sárgarépát. Antioxidáns és A-vitamint tartalma okán számtalan bőrproblémát megelőz és segíti egészségének fenntartását.