Mezőgazda egészség
A mediterrán térségből származó máriatövis világszerte elismert és termesztett gyógynövény. A máriatövis melegkedvelő növény, amely a napos, száraz területeken érzi jól magát, ezért szinte a világ minden részén megtalálható.
Maga a bokorszerű növény akár 2-3 méteresre is megnő, fészekszerű virágzata lilás színű, levelei fehéres-márványozott színezetűek. A máriatövist népiesen ’Őszbogáncsnak nevezik’, mindez arra utal, hogy a növénynek a virágzata nagyon hasonló a bogáncsfajokéhoz, szúrós fészekpikkelyekkel, tövisekkel borított. 

A tavasszal és ősszel szedett növény kivonata erősíti a májat, védi a májsejteket a beérkező mérgekkel szemben, és biztosítja a szervezetben jelenlévő toxikus anyagok feldolgozását és eltávolítását. Antidepresszánsként is működik, segít megmozgatni a máj stagnáló energiáit. A máriatövis nyugtatja és hidratálja a nyálkahártyát, ezért nagyszerű orvosság vese- és húgyhólyag problémákra, valamint bőrgyulladásokra is.

A „májvédő” máriatövis

A megfelelő májműködés csak az egészséges máj jelenlétében lehetséges. A máj ugyan képes a regenerálódásra, azonban a fertőzések és méreganyagok ellen nem árt „felturbózni” szervezetünk májvédelmét. A máj egészségét javíthatjuk különböző táplálékkiegészítők és gyógyhatású készítmények fogyasztásával. A máriatövis éppenséggel a lehető legjobb választása májvédelem szempontjából!

A máriatövis a világ egyik legerősebb méregtelenítője. A máriatövist orvosi gyógynövényként már a 19. század végén is használták a máj védelme érdekében. A csodás összetevőinek – különösképpen a szilimarinnak, és annak egyik kivonatának a szlibininnek – hála erős antioxidáns és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csupán a májban, hanem az egész szervezetben képes kifejteni ezen jótékony hatásait az egészség megőrzése érdekében. A kutatások szerint a máriatövis fogyasztásával enyhíthetőek a zsírmáj, a májgyulladás, a májzsugor, de még a májrák által okozott tünetek, panaszok és fájdalmak is.