Valló László kertészet, gyümölcsfajta-ismeret, házikerti gyümölcsök, otthon hobby kert
Különleges aromájú, C-vitaminban gazdag gyümölcsünk a birs

Hajdan a nagyszülői házban a szobai szekrény vagy az almárium tetején díszlettek és illatoztak a birsalmák, hogy beérve befőtté vagy birsalmasajttá lényegüljenek át. Akkoriban elsősorban különlegessége miatt éltek vele, aligha tudták, hogy vitaminokban (főleg C-vitaminban) az almánál is gazdagabb. Igen nagy pektintartalma miatt pedig gyógyászati szempontból is fontos gyümölcsünk: a belekben megköti a káros anyagokat, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőrendszerben. Persze csak ha megfőzzük vagy megsütjük, mert nyersen élvezhetetlen.


A birs (vagy másképp: birsalma, birskörte) Elő- és Közép-Ázsiából származik, meleg- és fényigényes. A ritka nagy hidegben -mínusz 20 fok alatt- fája károsodik, de minthogy igen későn virágzik, a tavaszi fagyok alig-alig károsítják. Magányos, nagy virágait a tavasszal előtörő 6-8 leveles hajtásai végén hozza, ezért a birs termővesszőjét nem szabad visszametszeni. 2-6 méterre növő fáját vagy bokrát ritkítással tartsuk szellősen, tavaszonként megválogatva és tőből eltávolítva a sűrűsítőnek ítélt termővesszőket.

A birs a középkötött, kissé nyirkos, levegős, jó vízgazdálkodású talajokon érzi jól magát. Ott, ahol szépen díszlenek a körteültetvények is, főleg a birsalanyon állók. Meszes földben és száraz viszonyok között a gyümölcs apró marad és a magház körül kövecsesedik. Kifejezetten vízigényesnek mondhatjuk, az öntözést meghálálja. Szüretét ne siessük el, akkor kezdjük, ha a molyhos piheszőrzet már részben lekopott a gyümölcsről. Az érett, egészséges birsalma hideg pincében két hónapig is eltartható.


A birs termékenyüléséről máig nincs egyetértés a szakemberek között, többségük szerint önmeddőnek kell tekinteni, azaz pollenadó másik fajtával együtt kell ültetni, mert így biztonságosabban és bővebben terem. A fajtákat főleg birsalanyon, ritkábban vadkörte magoncon szaporítják.

Kapható fajtái között a Bereczki birs az egész világon elismert. Nagy, széles körte alakú, ízletes, illatos gyümölcsű. Az illatos Konstantinápolyi fajta alma alakú, a szerb származású Leskováci gyümölcse feldolgozásra igen alkalmas. A középnagy termésű Mezőtúri birs bőven terem, az amerikai eredetű Champion zömök körte alakú, erősen illatos, földolgozásra igen alkalmas, emellett jó pollenadó. Az aranysárga héjszínű Angersi húsa kemény, elsősorban befőttnek való.