Mezőgazda otthon hobby kert
Ha a gyümölcsfák számát tekintjük, akkor a szilva a legelterjedtebb gyümölcs hazánkban. E közkedveltség nem előzmény nélküli, hiszen évszázadokon át Európa egyik legfontosabb gyümölcse és kiemelkedő népélelmezési cikke volt. A besztercei szilva pedig egyenesen hazánk „reklámja” volt: már a 16. században Európa szerte ismerték és fogyasztották az aszalványát. Nálunk egészen a második világháborúig a szegények gyümölcseként tartották számon.

  Akkori termesztésében a tájfajták voltak meghatározók, napjainkra az új nemesítések nyertek nagy teret. A szilva azért is volt olyan népszerű, mert magára hagyva is termett. Az új fajták már többet kívánnak, ám egy kis gondoskodással, metszéssel, trágyázással sok és szép gyümölcsöt teremnek. 

A szilva a silány futóhomok és a szikes földek kivételével mindenütt megél, de legszebben a párás folyóvölgyekben díszlik. A fajták, változatok száma igen népes és színes, e változatosság a termőhelyi igényekben is megmutatkozik. Általánosságban igaz, hogy a szilva közepesen fényigényes, a nyári, erős napsugárzás a gyümölcs felületén perzselést, a mag körül pedig barnulást okozhat, és bizony vízigényes is. Más kérdés, hogy jól elszenvedi a szárazságot is. Ha ültetését tervezzük, jó tudni, hogy a népszerű új fajták között jó néhány önmeddő is akad, amelyeket pollenadókkal célszerű telepíteni.

Az érett szilvában sok a cukor, káliumban, kalciumban, magnéziumban egyaránt gazdag, és enyhén hashajtó hatású. Lekvárnak, dzsemnek kiváló, hogy a gyümölcséből főzött pálinkáról ne is beszéljünk, ami pedig valóságos népi orvosságnak számított a múltban: reggelente egy fél decit lehajtva étvágycsinálóként éltek „gyógyhatásával”. Fogfájásra, meghűlésre célzottan is használták, külsőleg pedig a sebzett, fájós testrészt dörzsölték be vele. Napjainkban is a konyha népszerű gyümölcse, megfőzve például finom kompótösszetevő a nyári hőségben. Süteményben, rétesben, tortában is ott a helye, a szilvás gombócról nem is szólva. Sós ételek, sült húsok mellé adva vagy azokkal együtt sütve is igen ízletes. A szilva aszalásra is kiváló; napjaink korszerű aszalóberendezéseit kihasználva érdemes lenne újra divatba hozni a szultánát, azaz a dióbéllel vagy mandulával töltött aszalt szilvát, aminek ma is a magvaváló Besztercei fajta a legjobb alapanyaga.