Mezőgazda otthon hobby kert
Sok növényrajongó tartja családja legszebbjének a Cattleya orchideát, amelyet, mivel Európában decembertől februárig virágzik, egyre többen neveznek karácsonyi orchideának is.

 A nemzetség William Cattley-ről, a neves angol botanikusról kapta a nevét, aki 1824-ben fölfedezte a világ számára. Az orchideafélék nemcsak kiemelkedően szépek, ők alkotják a növényvilág legnagyobb fajszámú családját is: 22-30 ezer közötti természetes fajt és mintegy 150 ezer hibridfajtát foglalnak magukba. Fölfutásukban nagy szerepe van az egyre kifinomultabb laboratóriumi szaporító technológiának, amelynek révén egyrészt évente akár több száz új hibridet is nemesíthetnek, másrészt nagy tömegben állíthatnak elő orchideákat dísznövénynek, illetve vágott virágnak.

A cattleya nemcsak gyönyörű, de hálás és kevéssel beérő orchideaféleség. Fényigényes, ezért világos helyen tartsuk a szobában, de a tűző naptól óvjuk. Fontos, hogy napi 12 óránál tovább ne érje fény, szobai lámpafény se, mert ahhoz, hogy virágbimbói kifejlődjenek, legalább 12 órás sötétségre, nyugalomra van szüksége.

Melegkedvelő, így napközben szívesen veszi a 20 fokos hőmérsékletet vagy akár ennél melegebbet is, éjszaka azonban csak 16-18 fokon tartsuk. A fényszegény téli időszakban ritkábban öntözzük. Legjobb megvárni, amíg kicsit kiszárad a földje, és akkor locsolni. A párás környezetet viszont folyamatosan igényli és szépségével hálálja meg. A száraz levegőjű lakásban kedvező, párás mikroklímát teremthetünk számára, ha a cserepét nedves tőzeggel teli tálba süllyesztjük, vagy egy kisebb tálcára két centi vastagon homokot terítünk, arra hasonló vastagságban kavicsot és erre tesszük a növényt. A tőzeget, illetve a homok-kavics ágyat azután tartsuk állandóan nedvesen.

Karácsonyi orchideánkat májusban kitehetjük a kertbe is, félárnyékba. Bőségesen öntözzük, különösen a száraz időszakban és havonta kétszer locsoljuk meg orchidea-tápoldattal, hogy szeptemberre, amikor majd ismét a szobába visszük, erős, egészséges, szép növényünk legyen.