Mezőgazda otthon hobby kert
Az orchideák igényesek a jó minőségű öntözővízre. A csapvíz nem alkalmas öntözésre, mert túl kemény. Legjobb az összegyűjtött esővíz, ennek hiányában azonban léteznek különféle pótmegoldások. Jó megoldás lehet például az öntözővizet felforralni, megvárni, amíg lehül, és ezzel locsolni vagy kis vászonzacskóba savanyú tőzeget kötni, és ezt egy csapvízzel megtöltött kannába lógatni 24 órára. Jó még öntözésre az ioncserélt víz is.

 Az orchideák többsége nem viseli el, ha teljesen kiszárad az ültetőközege XE „ültetőközeg”, ezért rendszeresen vízhez kell juttatni a növényeket. Hogy mikor és mennyit öntözzünk, ezt több tényező befolyásolja. Az öntözés gyakorisága elsősorban a környezet hőmérsékletétől függ. Meleg időszakban gyakrabban kell locsolni, mint télen, amikor az alacsonyabb hőmérséklethez kevesebb fény is társul.

Az öntözés gyakoriságát befolyásolja az ültetőközeg is, amelyben a növény él: ha tömörebb, jobban tartja a vizet, ritkábban kell öntözni, ha darabosabb, könnyen átereszti a vizet, akkor gyakrabban lehet az öntözőkanna után nyúlni.

Ha agyagcserépben van a növény, gyakoribb öntözést kíván, a műanyag cserép jobban tartja a nedvességet. Ha a növény méretéhez képest a cserép kicsi, akkor hamarabb kiszárad, míg a nagyobb cserépbe ültetett növények tovább nedvesek maradnak. Az orchideák egyébként a saját méretüknél jóval nagyobb ültetőedényekben érzik jól magukat.

Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a levegő alacsony páratartalmát nem lehet a gyakoribb öntözéssel pótolni, a levegő párásítására ezért más módszereket kell alkalmazni. Ez talán első hallásra egy kicsit bonyolultnak tűnik, de higgyék el, nem az. Rövid időn belül kialakul a készség, és szinte automatikusan nyúlunk az öntözőkanna után akkor, amikor arra a növénynek szüksége van.