Mezőgazda otthon hobby kert
A termőhely klimatikus adottságai a sokéves átlagok alapján jellemezhetők. Az egyes évek időjárási viszonyai azonban mindig eltérnek az átlagtól. Két egyforma esztendő szinte soha nincs.

 Időnként nagyok az időjárási szélsőségek, máskor az évjárat kiegyenlítettebb, és az időjárás fontosabb tényezői jobban megközelítik az átlagos értéket. Hazánkban egyes években a kontinentális, másokban a mediterrán, időnként pedig az óceáni klíma hatása érvényesül erősebben. Az évjárat időjárási viszonyai jelentősen befolyásolják a szőlőtermés mennyiségét és főleg minőségét. Az évjárat minősítésének fokozatai: kiváló, jó, közepes, gyenge.

 

Kiváló évjáratokban a késői érésű fajták is jól beérnek, a must cukortartalma nagy, a vörösbort adó szőlőfajták színanyagokban gazdagok. Ilyen adottságokkal nagy élvezeti értékű borok készíthetők. Gyenge évjáratokban viszont ennek az ellenkezője érvényesül.

 

Az évjáratok hatása a must, illetve a bor más összetevőinek eltéréseiben is megmutatkozik. A napfényben gazdag, meleg és mérsékelten száraz években kevesebb a titrálható savtartalom, mint hűvös csapadékos években.

 

Kiváló évjáratokban a must nagy cukortartalmából kiindulva nagy alkoholtartalmú, tüzes borok készíthetők. Ilyenkor az alkoholtartalom mellett a borok másik fontos – többek szerint a legfontosabb – komponense a titrálható savtartalom, amely kissé alatta marad a sokévi átlagnak, de a borharmónia eléréséhez többnyire optimális mértékű lehet. A borok harmadik fő értékmérői az extrakt (vonadék) anyagok, melyek nagyban hozzájárulnak a teltség érzéséhez. A g/l-ben kifejetett extrakt anyagok és a bor testessége közötti összefüggés azonban nem lineáris. A borok átlagos 18-30 g/l közötti cukormentes extrakttartalmának fő összetevői: a titrálható sav, a must erjedésekor keletkező glicerin és az ásványi anyagok. Rajtuk kívül vannak még fehérje-, tannin-, színezékanyagok és más összetevők, melyek bár kisebb koncentrációban vannak jelen, jelentősen befolyásolhatják a bor teltségérzetét, íz-zamatgazdagságát (pl. a vulkáni tufákból származó nyomelemek).

 

A jobb évjáratokban kevesebb a cukormentes extrakttartalom, mert annak fő komponensei közül a titrálható savtartalom és az ásványi anyagok mennyisége elmarad a hűvös, csapadékos évekétől.

 

Technológiai oldalról nagy szerepe van annak, hogy miként oszlik el a csapadék a vegetációs időszakban. A szőlőérés előrehaladottabb szakaszában nagy mennyiségben lehulló csapadék erős rothadást indíthat el, mely a minőségromlás mellett jelentősen befolyásolja a szüreti felkészülést, a szüret idejének kitűzését és a borkészítés folyamatát.

 

Napjainkban egyre javuló megbízhatósággal prognosztizálhatók az időjárási viszonyok. A korszerű műholdas technikára alapozott előjelzés hasznos információkkal szolgál, melyek nagy segítséget nyújtanak a szüreti felkészüléshez.