B.J. szőlészet-borászat, szőlészet, technológia
A próbaszürettel megállapítható a szőlőszedés ideális időpontja.

A szüret időpontja régen valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihály (szeptember 29., Alföld) és Simon, Júdás (október 28., Tokaj-Hegyalja) napja között. Szüretkezdő nap volt Erdélyben és a Dunántúlon Terézia (október 15.), a Balatonon és Kőszeg környékén Orsolya (október 21.) napja. A szokáshoz azonban csak abban az esetben érdemes ragaszkodni, ha a próbaszüret is megfelelő eredményt ad. Szeptemberben a szőlőnövényben lejátszódó folyamatok tovább érlelik a fürtöket és a vesszőket. A levélben képződő szénhidrátok egy része elhasználódik a légzéssel, más része a fürtökbe megy, illetve keményítő formájában elraktározódik a vesszőben. Ne tévesszen meg senkit az, hogy a szőlőszedés olyan egyszerű munka, amit bárki el tud végezni. A szüret a szőlő életének legfontosabb pillanata, ebben csúcsosodik ki az egész évi munka eredménye, és a begyűjtött gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret ideális idejének meghatározása és a szőlőtermés további kezelése.
Mikor szüreteljünk? A próbaszürettel megállapítható a szőlőszedés legmegfelelőbb időpontja, és a mustfeldolgozás, musterjesztés módja is. A termés értékét elsősorban a cukortartalom szabja meg, ezért általában akkor szüretelünk, ha a szőlő teljesen érett, cukortartalma már nem nő, savtartalma pedig megfelelően lecsökkent. Teljes éréskor a bogyó megpuhul, héja áttetsző, a fajtára jellemző színű lesz, a kocsány barnulni, fásodni kezd. A bogyó édes leve sűrű, ragadós, a magvak könnyen elválnak a húsos résztől.
Meg kell mérni tehát a must cukorfokát, hogy tudjuk, milyen minőségű borra számíthatunk. Vannak azonban olyan fajták is, amelyek illat- és zamatanyagai a teljes érés előtt bontakoznak ki a leggazdagabban. Ha tehát a fajtajelleget meg akarjuk őrizni a borban, akkor az ilyen szőlőt a teljes érés előtt kell szüretelni! A friss, gyümölcsillatú borok élénk savérzettel finomak igazán, a szüret időpontjának megállapításakor ezért a savtartalomra is figyelni kell.
A szüretre fel kell készülni. Közvetlenül a szüret előtt minden szükséges edényt és eszközt alaposan meg kell tisztítani, el kell mosni. A szőlőbehordáshoz csak tiszta edényeket szabad használni, és a leszedett szőlőt azonnal ki kell sajtolni. A hordókat kell kénezni.