Menu

Kappel Noémi

Tökfélék termesztése

3900 Ft

Egy olyan növénycsaládot ismerhet meg az olvasó ebben a könyvben, amelynek fajait évezredek óta termeszti az emberiség, hisz jelentős szerepet játszik az élelmezésben…

Könyvespolcra teszem

A könyv jelenleg nem kapható.

Kulcsszavak:

szakkönyv    növénytermesztés    zöldségek

Egy olyan növénycsaládot ismerhet meg az olvasó ebben a könyvben, amelynek fajait évezredek óta termeszti az emberiség, hisz jelentős szerepet játszik az élelmezésben kiemelkedő táplálkozási értékük, nagyfokú változatosságuk miatt. Jelzi ezt az is, hogy napjainkban 1,5 millió hektáron termesztenek tökfélét.
A kabakosok családja a legtöbb emberi fogyasztásra is alkalmas fajt tartalmazza. Az uborkán, a sárga- és görögdinnyén kívül az általunk „tökféléknek” nevezett egyéb fajok csoportja sokunkat csodálatba ejt a rendkívül változatos és néha bizarr formájú terméseivel.
A könyv rendszerbe szedve áttekintést ad e növénycsalád tagjairól, részletezi a nálunk is elterjedt Cucurbita fajok termesztéstechnológiáját és bemutat több, hazánkban még kevésbé ismert, de nálunk is termeszthető fajt.
A tökfélék növénytani leírása, rendszertani helye, rendszerezése című fejezet képet ad a növénycsalád változatos, 17 nemzetségbe sorolt fajairól.
A termesztési fejezetben a szerzők részletesen ismertetik a három nyári tök, a spárgatök, a cukkini, a patisszon és a két téli tök, a sütőtök és a muskotálytök leírását, termesztését.
A különleges tökfélék hazai termesztési tudnivalóit elsősorban a házikertekben lehet érvényesíteni, mert 16 különös, érdekes formájú, színű, ízű tökféle színesítheti a kertünket.
A tökfélék nemesítésével, magtermesztésével szerte a világban foglalkoznak a kutatók, a nemesítők törekszenek a minél több keserűségmentes termés, szín- és alakváltozatosság elérésére, a rezistens fajták szelektálására.
A szerzők átfogó, alapos szakmai felkészülését tükröző könyv ismeretanyaga mellett a színes felvételek valóban színes képet adnak a tökfélékről, melyeknek megismerését ajánljuk az árutermelő és az ökológiai termesztőknek, a kutatóknak, az egyetemi hallgatóknak, de még a különlegességeket kedvelő kiskerttulajdonosoknak is.
 

Terjedelem 252 oldal
Kiadó Mezőgazda
ISBN 9789632866468
Kötés kötve
Kiadás éve 2011
Méret 140x200 mm
Képek, ábrák 9 ábrával, 119 színes képpel
Sorozat Gazdakönyvtár

Kapcsolódó könyvek

A könyvet hozzáadtuk a könyvespolchoz

A könyv a kosárba került

Kedvezménykód

Értesítjük tisztelt vásárlóinkat, hogy honlapunk megújul, és a megújítás ideje alatt webshopunk átmenetileg nem üzemel. Szíves türelmüket kérjük.

a Mezőgazda Könyvek csapata